Сексолог споделя 7 принципи за преодоляване на раздяла с партньора

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 17.9.2022
882
Pexels / Unsplash
Раздялата може да бъде наистина болезнено събитие. Независимо дали е по наша инициатива или не, и двамата участващи във връзката губят някого, който е бил важна част от живота им.

Някои се съпротивляват и желаят да се съберат отново, други по-скоро искат да преживеят раздялата, за да подобрят живота си. Независимо дали целта е да привлечеш бившия партньор обратно, или просто да отвориш нова страница - и двата сценария изискват човек да преодолее раздялата.

За тези, които искат да рестартират връзката:
Рестартирането на връзката може да се получи, ако зарязаният (нараненият) успее да преодолее раздялата навреме (в рамките на месец), за да може отново да разгърне своята съблазнителност и да свали повторно партньора си. Това е напълно възможно, но е изключително важно човек да е превъзмогнал раздялата, да е предприел нужното за да подобри живота си и да гледа към бившия си с благодарност, преди да се опита да рестартира връзката.

Да се захващаме за работа. Ще изброя 7 неща, които да ви помогнат да преодолеете раздялата:

1. Премахни всичко, което напомня за бившия

Тази прекрасна снимка в хола, където пътувахте до чужбина, може сериозно да попречи на превъзмогването на партньора. Всички общи снимки, вещи, дрехи, които напомнят за този човек, е препоръчително да бъдат прибрани някъде, където няма да се "пречкат". Вземи сакче или чанта, и прибери всичките притежания на бившия в него и го сложи на труднодостъпно място, като например - таван, гараж или в дъното на килера. Възможно ли е да има останали шампоани, някой друг шал, или негови/нейни бижута наоколо? Мястото им е в сака!

Колкото по-малко вещи ни напомнят за този човек, толкова по-лесно ще можем да настроим ума си към това да се почувстваме по-добре.

2. Тъгувай

Ясно е, че се опитваме да държим ума си заети, поне доколкото е възможно, но също е ясно и че ще се провалим в това начинание. За мен сълзите са най-лесния начин за справяне с емоционалния товар - това е нашия вътрешен протокол за преодоляване на болката. Плачете толкова, колкото ви се плаче. Нормално е да чувствате болка.

3. Намери ново хоби, веднага!

Най-лошото, което можеш да направиш след раздяла, е да стоиш вкъщи и да не правиш нищо. Да... знам, че мотивацията в такъв момент ще бъде оскъдно чувство, ако не наложиш някаква заетост на съзнанието си, то постоянно ще те връща към болезнените чувства.

Има ли нещо, което ти се е искало да направиш, но си оставил назад заради връзката? Някакво хоби, или дейност, като например да скочиш с парашут, да подновиш тренировките по айкидо или да боядисаш всекидневната? Няма по-добър момент за това. Аз например стартирах YouTube канала точно след раздяла, дори започнах да пиша книгата си след първа раздяла, пък я довърших по-нататък, след следваща раздяла. Възползвай се от времето си и се захвани с нещо ново.

4. Излизай с приятели

Да, сега е моментът да се обърнеш към приятелите си. Излизай и се забавнявай въпреки всичко, и гледай това да са твоите приятели, а не общи такива, които са приятели и на бившия партньор.

5. Не занимарявай работата и възможностите си

Не знаеш колко добре познавам тази болка, не само от личен опит, но и от клиентите, с които се сблъсквам всеки ден. Много от тях губят перспектива към живота и мотивация за работа. В резултат от това, рискуват да загубят работата си или да не заминат за обучението, за което са чакали толкова дълго.

Болката, която чувствате е временна и НЕ Е повод да захвърлите всичко. Ако усещате, че нямате желание за работа, това е нещо напълно нормално, но не трябва да се пренебрегва. Ако това продължава повече от две седмици, по-добре си пуснете няколко дни отпуск и се консултирайте с психолог. Наистина ще се почувствате по-добре.

За психолог аз винаги препоръчвам собтвената ми майка, която е и човекът, който ми служи за пример и ме вдъхновява да правя това, което обичам. Винаги се допитвам до нея, когато се затруднявам да помогна на клиент.

6. Далеч от алкохол, субстанции и негативни хора!

Точно така! Алкохолът, цигарите и вредните субстанции могат да бъдат изкушаващи, но шансът да влошат нещата е далеч по-голям, отколкото да донесат позитиви. Вместо това излезте да тренирате и се научете да приготвяте здравословна вечеря. Тренировки и приличен хранителен режим наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре а и не само. Ще изглеждате по-добре а това без съмнение ще увеличи и шанса, бившия партньор да ви пожелае отново.

Колкото до хората, не прекарвайте време с негативни хора, просто защото нямате друг избор. Немалка част от клиентите ми, които минават през раздяла, нямат качествени приятели до себе си. Това обаче не означава, че трябва да се обърнат към хора, с които изобщо не резонират. По-добре сам, отколкото в лоша компания.

Също така, ако имате някакви суицидни мисли, веднага потърсете психолог.

7. Когато срещнеш бившия

Вероятно в даден момент ще срещнете бившия партньор. Възможно е и да го видите с друг човек. Приемете, че бившия ви, е отговорен за собственото си щастие, и има право да го преследва. Ако той наистина ще бъда по-щастлив с някой друг, нека да бъде с този друг. Важното е да изразим благодарност за това, което сме имали заедно, и да му пожелаем да бъде щастлив, независимо дали чувстваме ревност. А и така, му показваме, че не изпитваме нужда и зависимост от него, което ще го привлече към нас.

8. Медитирай (бонус принцип)

За мен медитацията е най-успешния начин за преодоляване на депресия и тежък емоционален товар. Не е за всеки, но си заслужава да й се даде шанс, и ще ви кажа как. Наскоро отворих нов YouTube канал за медитации - да, най-накрая убедих майка ми, че медитациите й са достатъчно добри за публичното пространство и тя се съгласи да ги кача там. От известно време насам и аз планирам да запиша медитация, ориентирана повече към мъжката аудитория, но всичко с времето. Ето линк към една от нейните медитации, които могат да ви помогнат - линк.

Истинското преживяване на раздяла с дългогодишен партньор, отнема 6 месеца минумум. Това е така, защото с времето сме изградили навици да имаме човек до себе си. Именно пренастройването на навиците отнема най-много време.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност