Как разбираме, че сме емоционално зависими от партньора си?

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 23.6.2023
Зависимост към партньора, жена която гледа през прозореца
Pexels / Unsplash
Любовта е една от най-силните емоции, които изпитваме през живота си. Възможността да разтворим сърцето си за другия, да се потопим в любовта и да й се отдадем напълно, неслучайно е основна цел в живота на повечето хора.

Но възможно ли е зад външната маска на любовта да се крие друго?

Често общувам с клиенти, които вместо любов изпитват по-скоро нужда от партньора си. При някои тази нужда е толкова силно изразена, че в нея всъщност няма нито един признак за любов, но има много признаци за страх, обсебеност, несигурност и нужда.

Какво се случва, когато преживяваме любовта заедно с огромно количество несигурност в себе си?

Така рискуваме да станем зависими към партньора си, което е голям риск за връзката, защото така тя се обездвижва. Това всъщност не е любов, а по-скоро бягство от самотата или стремеж да използваме другия за да запълним липсите си.

Как да разберем дали сме емоционално зависими?


Страхувате се, че ще изгубите партньора си

Хората с този страх изпитват константна тревога, че партньорът им може да ги зареже. Нормално е всеки да изпита лек дискомфорт от тази мисъл, но страхът е съвсем друга категория. Трябва да приемем, че не притежаваме партньора си – ние сме го избрали, също както той е избрал нас.

Когато подозирам, че клиент изпитва повече зависимост, отколкото любов към партньора си, го питам - Какво ще направиш, ако знаеш, че партньорът ти ще бъде по-щастлив с някой друг?

Зависимият се ужасява от тази мисъл и в никакъв случай не би пуснал партньора си. От друга страна този, който обича партньора – макар и с нежелание, е готов да освободи партньора си, за да може той да бъде по-щастлив другаде. Всъщност ако се замислим, това представлява истинската любов.

Ако сте емоционално зависими, страхът, че можете да изгубите партньора ще доминира поведението ви, реакциите ви, живота ви и ви пречи да се радвате на връзката ви.


Чувствате празнота, когато не сте заедно

Факт е, че влюбеният желае да прекарва колкото се може повече време с партньора си. Но ако когато го няма за няколко часа, започвате да изпадате в паника, тревога и празнота в себе си – това е знак, че сте позволили да станете зависими от другия.

Дали това чувство не е просто напомняне за момент от ранно детство, в което сте се почувствали изоставени? След малко ще разберете защо задавам този въпрос.

През повечето време е нормално да си говорите ентусиазирано на различни теми. От време на време е нормално и да си мълчите и всеки да си прави нещо, което му харесва. Ако във втория случай започвате да се притеснявате дали има проблем, дали ви отхвърля или ви се сърди – вероятно сте емоционално зависими от партньора си.

Представете си една ваза с цветя, която е направена така, че да стои изправена САМО когато е подпряна на друга ваза. Това добре проектирана ваза ли е?

И вие не сте проектирани така, че да стоите изправени само когато се подпирате на някой друг. Важно е партньорите да имат лично пространство и собствени хобита и дейности, които да практикуват отделно един от друг. Това е признак за здравословна връзка и не трябва да ви притеснява.


Ревнувате и контролирате партньора си

Ревността е първичен инстинкт на всяко човешко същество, и в здравословни количества може да бъде дори сладка. Когато става дума за огромно количество ревност, която непрекъснато предизвиква конфликти и проблеми в отношенията ни, говорим за дълбока вътрешна несигурност и емоционална зависимост.

В стремежа да избягаме от това чувство, се опитваме да направим партньора си малко по-предвидим, т.е. ще искаме имаме повече яснота – какво, къде и как действа той. Почваме да проверяваме социалните мрежи, сторита, питаме общи приятели, но не си даваме сметка, че това е навлизане в личното пространсто на партньора ни. Естествено, правим всичко напълно несъзнателно.

Работата е там, че ако другият човек се съобразява с такова поведение, тогава връзката за него ще стане токсична. Ако не се поправи, е въпрос на време да бъде прекратена. Тук вече зависи и от неговите вътрешни емоционални товари.

Ако човек изпитва пълноценна обич към себе си, още в началото ще забележи контролиращото поведение и ще го постави под въпрос. Ако това поведение продължава – този партньор просто ще напусне връзката. От друга страна, ако някой се съгласи да бъде с контролиращ партньор, то той вероятно има някакво отражение на сходен проблем в себе си, но това е друга тема.

Дали наистина я/го задушавам?

Най-лесният начин да разберете дали сте зависими към партньора си, е като го попитате дали не го задушавате. Ако да – тогава е редно да обсъдите какво може да промените, за да не карате партньора да се чувства по такъв начин. В някои случаи на задушаване, партньорът може да премълчава това, защото не иска да ви нарани, но това ще има последствия по-нататък. Затова е важно да се говори.

Хората, които носят травма от изоставяне са най-склонни да бъдат емоционално зависими от партньора си. Тази травма се пробужда в ранните години в резултат от липса на родителя от противоположния пол. Имайте предвид, че далеч не е нужно този родител да ви е изоставил. Обикновен пример за пробуждане на тази травма е ако се е наложило родителите ви да ви закарат в болница когато сте били дете, и не са могли да останат с вас през цялото време. В такава ситуация у детето се пробужда травмата от изоставяне и то започва да живее с нея, въпреки, че родителите му далеч не са го изоставили.

Ако осъзнаем, че сме станали твърде зависими от партньора си, можем да променим това, като насочим вниманието си към себе си и собствените си нужди. Никой друг, освен нас, не може да бъде отговорен за нашето щастие, защото то идва отвътре. Замислете се от какво имате нужда и как можете да се погрижите за себе си, за да се чувствате по-комфортно в кожата си и в живота? Емоционална стабилност е основата на здравословните взаимоотношения. Затова е редно да се погрижим за нея, преди изобщо да влизаме във връзки.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност