Когато сме обсебени от партньора

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 09.9.2022
жена държи мъж
1183
Pexels / Unsplash
Трябва да е очевидно, че разликите между любовта и обсебването, са много. За съжаление, това съвсем не е така. Много хора попадат във връзки с партньор, вярвайки, че са влюбени, докато в действителност тази любов всъщност прилича повече на нездравословна обсебеност и мания.

Дори когато тези хора са изправени пред факти, те често отказват да признаят, че са повече обсебени, отколкото влюбени. Възможно ли е вие да сте един от тях? Ще ви запозная с признаците на обсебеността, за да ви помогнат да я разпознавате и различавате от любовта, и след това ще разкажа за наскорошни случаи с обсебващи мъж и жена.

Избягвате отговорности поради шанс да попаднете на обекта на тази мания. Това включва - да пропуснете смяна, училище и други важни срещи, защото обектът е казал, че МОЖЕ да ви се обади, или има малък шанс да го срещнете, ако останете на определено място достатъчно дълго време.

Пропускате нещата, които обичате, само за да сте на разположение, в случай че обектът реши, че има време за вас и пожелае да ви види. Това, което всъщност правите, е че поставяте някой друг на преден план, пред собственото си щастие и интереси. Сега, ако говорим за сериозна връзка, тогава е приемливо, но ако този човек не е направил нищо, с което да ви покаже, че значите много за него, то тогава няма смисъл да пренареждате живота си заради него.

Поради обсебването, оставяте вашите приятели на заден план. Когато сме е обсебени от определен човек или излизаме с такъв, сме склонни да игнорираме приятелите си в опит да бъдем на разположение за този човек, дори когато нямаме конкретна уговорка с него. В крайна сметка, ще отблъснем приятелите си, защото им показваме, че не ни пука за тях.

Ако забележите някои от тези признаци в себе си, моля, обърнете внимание до каква степен позволявате на това чувство да ви контролира. Няма смисъл да оставяте живота си на пауза, само защото има шанс някой да ви се обади или пожелае да излезете. Ако считате, че е необходимо винаги да сте на разположение, тогава е препоръчително да получите малко помощ от специалист, за да преодолеете това обсебване. Визирам най-вече консултация с психолог.

По принцип такава форма на нездравословно привързване се наблюдава при първа или втора връзка, но не е изключено да се появи доста по-нататък в живота, както наскоро се случи на мой 45-годишен клиент:
Клиентът винаги е бил желан мъж, с много партньорки през живота си. На 45 среща жена, в която се влюбва толкова бързо, че заживява с нея още на втората седмица. Привързва се дотолкова, че при всяко нейно отдръпване, той страда. В даден момент тя спира да го уважава като мъж и плавно се отдалечава от него на емоционално ниво. Стига се до момент в който той изпада в дълбока депресия и не може да си върши работата нормално.

Обсебваща жена:
Дори наскоро ми споделиха за ситуация, в която мъж и новата му партньорка сядат на барче по двойки с негов приятел й гаджето му. Въпросната партньорка в продължение на 5 минути (още в началото) въвлича мъжа в "техни" си разговори, докато другата двойка стои и чака на масата. Естествено тази двойка му се е оплакала, че партньорката му излъчва нюанси на някаква обсебеност. Същите тези двама в съвсем отделен случай отиват на почивка на балкана с голяма компания за два дни. Когато сядат на маса с цялата компания, мъжа и жената отиват до магазина за малко (по нейно желание). След час и половина, компанията им звъни, да ги пита къде са, и се оказало че двамата били "седнали на пейка за малко". Тук отново проличава това задушаване. Вместо да обърнат внимание на приятелите си, тя го изолира и иска вниманието му за себе си. Също така е редно да се подчертае, че още на следващия ден, те имат запазена 4-дневна почивка за двама, което изобщо не извинява и не оправдава поведението на жената.

Такива проблеми се зараждат в ранно детство, и имат потенциал да съсипят живота ви, ако го позволите. Ето защо трябва направете всичко възможно, за да преодолеете тази мания и да създавате здравословни връзки с хора, който искат да бъдат с вас.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност