Защо ревнуваме и как да справим с ревността?

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 16.6.2022
ревност
1189
Pexels / Unsplash
Ревността е често срещано явление в междуполовите взаимоотношения. В повечето случаи не представлява проблем. Когато обаче е по-силно изразена, това може да доведе до редица затруднения в любовните връзки.

Казват, че когато ревнуваш, това е доказателство, че обичаш. Някои хора активно подрепят тази теза. Аз, като сексолог, работещ в сферата на взаимоотношенията, смятам, че ревността е точно обратното на обичта, защото това, което стои зад нея, е страх и желание за контрол.

Когато ревнуваме, се страхуваме да не откраднат нашия партньор. Тогава в нас се отключва инстинкта ни за собственост. Самото пораждане на този инстинкт, се дължи на страха от загубата на тази собственост, или в случая - на партньора ни.

Този страх ще ни подтикне да вземем контрол над ситуацията и тотално да премахнем възможността да ни отнемат половинката. В реалността това може да се прояви чрез агресия - да заплашим, нападнем или отпратим обекта, който навлиза в територията ни, или да отдалечим партньора си от проблемния обект.

Какво всъщност разкрива ревността за нас?

Ревнувайки в ситуации, които далеч не застрашават връзката, отразява някаква вътрешна слабост у нас. Когато човек ревнува, изкарва на показ своята несигурност или неспособност да се справи със ситуацията.

Неслучайно ревността се наблюдава по-често при хора, които имат слабо самочувствие или нездравословна самооценка, макар това да не изключва наличието й у здрави и стабилни хора. Силната ревност може да се дължи и на детска травма.

Ако в резултат от ревността, забраним на половинката си, да излиза или да контакува с някого - то това показва нашата невъзможност да се справим с това негативно чувство. Не трябва да забравяме, че половинката ни, не е наша собственост. Решението й да бъде с нас, си е лично нейно, и не трябва да я караме да го прави насила.

Всяко действие, с което ограничаваме свободата на нашия възлюбен, е индикатор за нездравословна връзка.


Как да се справим с ревността?

Справянето с ревността е на практика невъзможно. Все едно да направиш така, че повече никога да не се страхуваш, а страхът може да носи и много позитиви - като да те държи далеч от ръба на висока сграда.

Ключът към справянето с ревността се крие в това да я приемеш и да не й позволяваш да консумира ума ти. Как?

Представи си следната ситуация:

Намираш се в нощен клуб с компания и приятелката си. Отиваш до тоалетна. След като се връщаш забелязваш, че пред нея е застанал един по-едър и добре изглеждащ мъж, който се опитва да я сваля. Как ще реагираш?

Помисли си добре, преди да продължиш да четеш.

Ако твоето решение, е да отидеш и да разкараш този мъж от приятелката си, разкриваш, че се чувстваш застрашен и показваш, че той е достатъчно добър, за да бъде на твое място. С такова действие, ще накараш приятелката си допълнително да се фокусира над него, тъй като сам потвърждаваш, че този мъж е достоен да те замени. Така ти неволно увеличаваш интереса й към него, дори тя изобщо да не го е харесала.

В нейното подсъзнание:
"Щом приятелят ми ревнува толкова от него, значи все пак има нещо у този мъж. Трябва да разбера повече за него".

Какво трябваше да направиш?
Не мислиш ли, че е по-добре просто да се подпреш на бара докато с интерес наблюдаваш разговора им?
Когато приключат разговора, отиваш и казваш на приятелката си:
"Този беше много готин, що го отряза?" - със закачлив тон.
Тя ще отвърне с нещо като - "Ами ти си по-готин".
Накрая завършваш с - "Не мога да те оспоря :P "

Виж колко е приятно и лесно!

Ако отвърнеш по този начин, ще я привлечеш към себе си, защото потвърждаваш, че другия не може да се мери с теб. Прости излъчваш много зряла човешка стойност. Затова не се учудвай, ако след това тя цяла вечер ти се натиска. Това е съвсем очаквано.

Сам виждаш резултата от устояването на ревността. Опитай, ще ти хареса!

Все пак, ако някога хванеш приятелката си да обменя контакт с някой сваляч, то това не е твоята партньорка. Намери си истинска партньорка.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност