5 Неща които убиват връзките и как да ги избегнем

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 09.7.2022
замислена жена
663
Pexels / Unsplash
Често наблюдавам едни и същи модели и динамики, които се отразяват неблагоприятно над състоянието на връзките. Проявата на тези модели, моментално затруднява пълноценното функциониране на връзката, и отдалечава партньора от нас на емоционално ниво. Ако възникне такъв проблем и не бъде поправен навреме, то раздялата е не само неизбежна, но и наложителна.

1. Контролиращо поведение.

Повечето хора влизат във връзка с дълбок страх от отхвърляне и този страх мотивира различни форми на контролиращо поведение. Желанието за контрол идва от страх, че можем да бъдем нападнати или наранени, и тъй като съзнанието се опитва да предотврати тези нежелани явления, ни кара да установим пълен контрол над ситуацията или връзката.

"Този който контролира абсолютно всички войски, е неуязвим, защото няма няма войска, която да му се опълчи."

Контролиращото поведение се разделя на две основни категории: явен и прикрит контрол. Явният контрол се проявява в най-различни форми, като - обвиняване, гняв, ярост, насилие, осъждане, критика и присмех.

Прикритият контрол включва оттегляне, защита, лъжа и отричане. Тези неща се правят в опит да се придобие контрол над ситуацията поради вътрешна несигурност.

Такива поведения създават емоционална дистанция, която в даден момент ще доведе до отхвърляне.

2. Съпротива

Много хора влизат във връзка със страх да не загубят себе си в процеса. Това се дължи на негативни преживявания от предишна връзка. В момента, в който усетят, че партньорът им иска контрол над тях, те се съпротивляват и се оттеглят. Получава се така, че единият партньор иска контрол, а другият се съпротивлява, което ОТНОВО е опит да имаш контрол над това да не бъдеш контролиран. По този начин връзката се обездвижва. Партньорите в такава връзка се чувстват разочаровани, застояли и негодуващи.

3. Нужда

Много хора влизат във връзка, вярвайки, че партньора им е длъжен да ги допълва и да носи щастието им на раменете си. Тук е редно да подчерая, че възлюбеният НЕ е терапевт и не трябва да бъде превръщан в такъв. Той не е длъжен да избавя никого от самота, нито да кара някого да се чувства по-пълноценен и способен.

Когато хората не са се научили да поемат отговорност за собствените си чувства и щастие, и нямат добра самооценка, те принуждават партньора си да компенсира неспособността им да обичат себе си. Ние сами сме отговорни за нашето щастие. Престъпление е да го сложим на чужди рамене и да задължим някой друг да ни прави щастливи.

Не забравяйте, че партньорът ни, е комплимент към нашия живот, а не самият ни живот.

4. Стрес и зависимости

Повечето хора, които чувстват празнота, я запълват със зависимости. Алкохол, сладко, цигари, завишено харчене на пари, обемно количество приемана храна, са основните заподозрени тук, понякога се стига и до по-сериозни субстанции. Въпреки че никой не планира да стане зависим (в която и да е област), това може да се случи. Това обикновено създава нездравословна среда. Ако има стрес във връзката, това непременно ще избие под някаква форма.

5. Гледаш в чинията на партньора

Когато половинката ни допусне грешка, ще я забележим веднага, но какво става с нашите грешки? Ще се учудите как нашите собствени грешки, често остават извън нашия обсег на разбиране. Когато партньорът действа или отговаря по нежелан от нас, начин, е редно да се замислим дали все пак и ние нямаме вина. Умението да се поставим в чуждите обувки и да погледнем нещата през отсрешната гледна точка, облекчава цялостното общуване,

Не забравяйте, че не може да промените никого. Не е ваша работа да поправяте и превъзпитавате партньора си. Можете да промените само себе си.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност