ЗЛАТНОТО правило за пълноценна връзка

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 24.7.2022
мъж и жена се целуват на плаж
1522
Pexels / Unsplash
Случвало ли ви се е да чувствате разочарование от околните хора, особено от вашия партньор? Имате ли усещането сякаш никога няма да бъдете напълно удовлетворени и щастливи от връзката и живота си? Ако да - тази статия е за вас.

Вашето разочарование не е непременно знак, че сте с грешния човек, и не е признак, че нещо не е наред с живота ви.

Това е знак, че очаквате нещо от другите хора, което не давате на себе си. Например очаквате те да ви дават любов, да ви казват, че сте страхотни, са ви карат да се чувствате пълноценни.

Съвсем логично - когато не предоставяте нещо за себе си, вие ще го търсите в най-близките си хора - и ще се разочаровате, когато не го получавате от тях.

Проблемът не е в тях.

Така казано:
- Ако не гледаме на себе си с любов, ще настръхваме и при най-малката липса на учтивост и уважение.
- Ако сме критични към себе си, ще се чувстваме сякаш не можем да постигнем нищо без партньора.
- Най-вече, ако не обичаме себе си, винаги ще търсим знаци, че партньорът ни, също не ни обича.

Дай си малко любов

В практиката ми наблюдавам, че почти всеки проблем между партньорите, е породен от неспособност да обичаме себе си. Тази обич не подлежи на обсъждане, тя е толкова важна, колкото и въздуха, който дишаме. Когато не обичаш себе си, винаги ще търсиш тази любов у някой друг, а това е пагубно за човека, защото той става зависим от другите и не може да бъде истински свободен.

Проблемът, разбира се е, че НИКОЙ не може да ни даде тази обич - тя трябва да дойде от нас.

Работата е там, че повечето хора разбират, че страдат от липса на любов, едва когато започнат връзка. Получава се така, че интимните взаимоотношения са като уреди за измерване на тази вътрешна обич. Когато сме сами, няма кой да активира тригерите на такава липса. В момента в който попаднем във връзка, всичко се променя.

Изведнъж се сдобиваме с "вграден измервател" на способността си да се обичаме - нашият партньор. Тогава ако вътрешните ни запаси от любов са пълни, ние няма да разчитаме на партньора да ги "допълва" нито да го караме да се чувства длъжен да ни прави щастливи. Така например - когато той има лош ден или се скараме с него, и той не се чувства добре (и не желае да ни дава любов), ние ще се обърнем към вътрешния си запас и ще запазим усмивката си докато "бурята" отмине.

Но ако изпитваме дефицит на любов към себе си, ще бъдем силно чувствителни към всякакви потенциални признаци на липса на любов. В такъв случай ако нашият партньор не е 100% обичащ и наличен през цялото време (което е невъзможно), ще изпитваме терминален страх от изоставяне, което е една от основните причини за разпадане на връзките.

Това чувство на зависимост ще ескалира в оплакване, мрънкане и заяждане с партньора и ще има точно обратния ефект, отблъсквайки любовта, която толкова много желаем.

Това важи и за половинката ви

Когато вашият партньор ви каже, че се оплаквате твърде много или, че все сте недоволни, вероятно той СЪЩО страда от липса на любов към себе си. Това може да се разбере, ако връзката ви е нездравословна от продължителен период от време, без да има подобрение, нито признаци, че някой желае да я напусне. Виждате ли - хората, които наистина обичат себе си, не остават въвлечени в нездравословни взаимоотношения. Те ще си тръгнат, за да намерят някого, с когото да се чувстват по-щастливи, а и не се страхуват да останат без партньор за известно време.

Често хората, които не обичат себе си, се славят с по-трудно детство с критичен или липсващ родител. Възможно е околните системно да са понижавали личната им самооценка, затова към такива хора е редно да подходим с разбиране. Ако това се е случило при вас, то вероятно сте израснали с мисълта, че не заслужавате любов - и че трябва да се съобразявате с определени стандарти, за да бъдете обичани.

Като деца не осъзнаваме, че можем да генерираме чувства на обич и достойнство от самосебе си. Затова когато пораснем, пренасяме този ограничен модел във взаимоотношенията си с околните.

Да се ​​научите да обичате себе си е най-важният елемент за щастието във връзката


Когато не обичате напълно себе си, винаги ще търсите тази обич - и ще се опитвате да я получите от партньора си. И тъй като обичта към себе си може да дойде само от вас, вие постоянно ще се разочаровате от връзките.

Докато се научих да обичам себе си, сякаш се забърквах с жени, които винаги ме разочароваха по един или друг начин. Привързвах се и бях зависех от тяхното настроение. Когато те не се чувстваха добре, това моментално ми се отразяваше и се чувствах безсилен да подобря положението.

По-късно срещнах жена, която имаше същия проблем. Тогава имах възможност да видя какво е да бъдеш с такъв човек и осъзнах колко нездравословно е.

Без значение какви проблеми имате във връзката, преди да обвините другия, винаги се замислете дали вие не сте източникът. Когато се погрижите за това, ще откриете също, че други проблеми магически изчезват, независимо дали в кариерата, парите, здравето или щастието.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност