Не излизай с хора които минават през раздяла

#Връзки

Любослав Любенов | Качено на 17.11.2022
тъжен мъж
1033
Pexels / Unsplash
Ето че човекът, когото много харесвате, най-накрая се раздели с партньора си! Сигурно нямате търпение да опитате с него и вече планирате да му пишете. А може би вече излизате с него и се опитвате да влезете във връзка? Или пък вече сте заедно, но усещате че тази връзка не работи.

Как ще реагирате ако ви кажа, че около 30% от клиентите ми идват за помощ, след като са попаднали във връзка с някого, който все още минава през раздяла. Това не е учудващо, тъй като такива връзки са много нездравословни и могат да бъдат болезнени. От нас зависи да се предпазим.

Динамиката, която ще опиша, важи и за двата пола.

Как започва?

Да кажем, че жена бива зарязана от партньора си. Това е началото на много болезнен период за нея, не само защото е отхвърлена, но е изградила навици да има партньор до себе си, което ще остави огромна празнина в ежедневието й. Сега самочувствието й е претърпява тежък удар и тя далеч не се чувства красива и желана.

В отчаян опит да компенсира липсата на бившия си и да получи любов, тя ще "свали" изискванията си и ще приеме почти всеки мъж, който е готов да й даде любовта си. Вероятно няма да е трудно да се намери такъв кандидат, особено след като сподели за раздялата с няколко приятелски компании и качи 2-3 тъжни сторита в социалните мрежи. Ето, че вече няколко мъже се опитват да я утешат в опит да й се харесат.

Тя започва да харесва единия мъж, който я кара да се чувства стойностна и желана. Интересува се от нея, старае се да бъде до нея и й дава нужната подкрепа и разбиране.

Къде е проблемът?

От нейна страна няма никакъв проблем. Тя ще преодолее раздялата и с негова помощ отново ще се изправи на крака и ще продължи напред. Звучи добре, но проблемът е, че преодоляването на бившия партньор, използвайки нов такъв, има тежки последствия за новата връзка.

Споменах, че в този болезнен период жената ще приеме почти всеки кандидат, защото се НУЖДАЕ от такъв. Когато обаче тя преодолее раздялата, тя вече няма да се нуждае от него и ще може да го погледне без розовите си очила. Така тя изведнъж разбира, че е попаднала във връзка с някого, в когото изобщо не е влюбена.

Не само, че не е привлечена към него, а сега този човек дори започва да я отблъсква, защото й напомня за болезнена страница от живота й. А тя иска да затвори тази страница.

Връзката не е възникнала от любов, а от нужда.

Тя разбира, че е допуснала грешка и се разделя с новия партньор, който в този момент е силно влюбен в нея. Или започва да се заяжда с него за да го накара сам да си тръгне, защото се чувства виновна.

"В началото тръгна чудесно, бяхме влюбени и супер щастливи. След месец ме захвърли като парцал... Къде сбърках?" - това ме питат клиентите, които са минали през този сценарий.

Не излизайте с хора, които минават през раздяла

Зарязаният и страдащ човек винаги ще има интерес да замени бившия си, за да преодолее болката. За жалост той не разбира, че евентуална нова връзка ще бъде много нездравословна, защото не е възникнала по естествен път, а като опит да се замени старата.

Този човек не разбира последствията от започването на нова връзка в този период. А и той няма какво да загуби. За жалост докато преодолява раздялата, само ще наранява новия си партньор.

Затова от нас зависи да се предпазим от такъв сценарий, защото другия няма да ни опази.

Как да се предпазим?

Просто не излизайте с хора, които минават през раздяла. А ако вече сте излязли или сте се сближили с такъв човек, ще е редно да напуснете неговото пространство по учтив и мирен начин.

"Хей, мисля че избързахме малко. Ти в момента минаваш през раздяла и аз уважавам това, но не мисля, че си готов/а за нова връзка. Раздялата е нещо, което човек преодолява сам, затова смятам, че е редно да прекратим навреме. Когато преодолееш раздялата и отново се чувстваш щастлив/а и готов/а за дейтинг и забавление, тогава ще се радвам да излезем, стига да пожелаеш, разбира се."
- Усещате ли колко привлекателни и достойни са тези думи?

Наложително е да си тръгнем сами, преди да бъдем наранени от този човек. Така той ще ни уважава, защото това, което говорим е истина. Ние го виждаме такъв, какъвто е - страдащ човек, който се опитва да избяга от "мизерното" си състояние, като ни използва.

Така показваме че уважаваме както себе си, така и неговата ситуация, защото проявяваме разбиране към неговите чувства и не го виним. Това ще го привлече и е напълно възможно след няколко месеца той да пожелае да рестартирате дейтинга, по по-здравословен начин.

Ако той не съдейства и вместо това се опита да ни убеди да останем - това вече клони към несъзнавана форма на манипулация. Затова ви съветвам да не се поддавате и да си тръгнете въпреки чувствата си към него.

Възможно ли е той/тя да се влюби в мен?

Има сценарий, в който зарязаният да срещне нов партньор поради нужда, но въпреки това все пак да се влюби в него. Това по принцип се случва ако новия партньор не подхожда сериозно към връзката, а по-скоро се наслаждава на секса. Така той не дава твърде много любов на страдащия и той го възприема като предизвикателство. В опит да го привлече, страдащият започва да се бори за него и така забравя по-бързо за бившия си.

Това, разбира се, е малко болезнено за страдащия, защото претърпява частично отхвърляне и от новия партньор, но за добро или лошо - това също е динамика, която наблюдавам при клиентите ми.

На практика би изглеждало така:
"Жена бива зарязана и се опитва да замени бившия си. Тя среща нов партньор, който не е особено заинтересован в нея, а по-скоро я използва за секс. Въпреки това, тя продължава с него, защото изпитва нужда от човек до себе си. Тъй като новия партньор не й дава много любов, тя започва да влага във връзката, защото се ужасява от мисълта да бъде отхвърлена отново. Това е моментът в който тя го възприема като предизвикателство. В този период тя започва да се влюбва и мислите й за бившия партньор започват да затихват".
- Сценарият не е здравословен в началото, но в крайна сметка позволява създаването на уравновесена връзка в последствие.

Ако имате нужда от помощ, провеждам онлайн консултации с клиенти от цял свят и ще се радвам да помогна.

За автора:
Книги

Книги

Създай мечтаната връзка


Каква е моята травма?

Попълни теста за да разбереш

тест за детска травма