4-те типа Привързване и как се отразяват на връзките ни

#Щастлив живот

Любослав Любенов | Качено на 23.6.2023
привързани мъж и жена
Pexels / Unsplash
Типовете привързване са разработени от психологите Мери Айнсуърт и Джон Боулби през 1960-те и 1970-те години. Те представляват 4 различни модели на емоционални и поведенческите реакции на хората в контекста на междуличностните им отношения. С две думи - те предопределят цялостното ни поведение и отношение към връзките. Ето техните прояви и особености:

Безопасна привързаност

Партньорите с безопасно привързване имат пълноценни и стабилни отношения със своите родители и близките си. Те се чувстват комфортно в близостта на партньора и му имат доверие. Обикновено имат усещането, че могат да разчитат на другите. Те умеят да се впускат във връзки, проявявайки емоционална близост, като същевременно запазват автономността си.

Хората с този тип привързаност се радват на интимността и не се страхуват от това да бъдят уязвими пред партньора си – не са прекалено притеснителни или ревниви. Те са отворени към партньора и връзките им обикновено траят дълго. Умеят да общуват ефективно и рядко имат големи колебания в настроенията и емоциите си.

При този тип привързване:
 • Индивидите се чувстват комфортно в близостта на другите и имат доверие в тях.
 • Търсят подкрепа и се отнасят към другите с честност и доверие.
 • Изпитват емоционална близост и са способни да поддържат здрави и задоволителни отношения.
 • След раздяла са уверени, че ще срещнат по-добър партньор.


Тревожна привързаност

Хората с този тип привързване изпитват тревожност и несигурност в отношенията си. Те често се страхуват от отхвърляне и се нуждаят от постоянно потвърждение за любов от страна на партньора. Могат да се сближат твърде бързо с другия човек – и всъщност жадуват точно това. Но в същото време непрекъснато се притесняват за състоянието на връзката си и се страхуват, че партньорът им може да не почувства същото, че може в един внезапен момент да ги изостави.

При този тип привързване:
 • Чувстват се несигурни и тревожни в отношенията си.
 • Нуждаят се от постоянно потвърждение и се страхуват другия да не се отдалечи или да не ги изостави.
 • Често са прекалено обсеващи в отношенията си.
 • Имат неизлекувана травма от изоставяне.


Избягваща привързаност (Дистанцирана)

Хората с избягващо привързване имат трудности в интимните отношения, като са по-фокусирани върху независимостта и избягването на близостта с другите. Те обикновено избягват интимността, за тях е истинска трудност да бъдат близки с друг човек и обикновено държат партньорите си на една ръка разстояние. Те се страхуват да не загубят свободата си и избягват отношения, които може да ги ограничат или стеснят. Типично за тях е, че не се отварят напълно в отношенията си и се нуждаят от собствено пространство, за да не се чувстват задушени.

При този тип привързване:
 • Индивидите търсят независимост и се стараят да избегнат близостта и интимността.
 • Те имат трудност в проявата на емоционална близост и са по-склонни да се оттеглят или намалят значението на отношенията си.
 • Опитват се да запазят своята независимост и не желаят да бъдат ограничавани от другите.
 • Често избягват ангажиране в продължителни и задълбочени отношения.
 • Имат неизлекувана травма от отхвърляне.


Недоверчива привързаност

Недоверчивото привързване е най-сложният и неустойчив тип. Хората с такова привързване показват поведение, което противоречи на близостта и привързаността.

Това е и най-рядко срещаният тип привързаност – наблюдава се при 4 – 5% от населението. Обикновено хората в този процент имат ниска себеоценка и им е трудно да се сближат с друг човек, макар дълбоко да компнеят за тази интимност. Страхът от обвързване, обаче, надделява и за жалост не успяват да постигнат близостта, която желаят. Това е така, защото от опита си в отношенията, те са научили, че интимността е страшна и се стремят да се предпазват от нея. Поведението на този тип е несъвместим с партньорските отношения.

При този тип привързване:
 • Представителите й проявяват противоречиви поведенчески реакции – понякога наподобяващи избяващия тип, друг път тревожния.
 • Могат да изпитват страх и несигурност в отношенията си, като същевременно се конфронтират и се оттеглят от близостта.
 • Често имат затруднения в справянето със стресови ситуации и показват неадекватни поведенчески реакции.
 • Имат неизлекувана травма от отхвърляне, предателство или несправедливост.

Tипове привързване представляват обобщение на различните начини, по които хората изпитвамe и изразявамe своите емоционални и поведенчески реакции във връзките си с другите. Важно е да се отбележи, че типът на привързване може да бъде влиян от ранните отношения с родителите, но може и да се променя през времето в резултат на нови отношения и опити.

Те са комплексна структура и реалните отношения могат да се проявят в различни комбинации от горепосочените типове. Въпреки това, тези категории предоставят основна рамка за разбиране на различните начини, по които хората изживяват и изразяват своите привързаности в отношенията си.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност