7-те Женски архетипа

#Щастлив живот

Любослав Любенов | Качено на 28.5.2023
жени приятелки
4234
Pexels / Unsplash
Женските архетипи са вдъхновени от древногръцките богини и представляват повтарящи се елементи на несъзнаваното и предразположения на човешката психика, които съответстват на емоционални, поведенчвески и когнитивни модели. Накратко – те определят начина ни на възприятие на самия живот.

1. Момиче

Богиня: Персефона, богинята на пролетта

Често въплъщаван от жени в началото на живота им, Архетипът на жената Момиче носи дух на невинност и игривост. Тя е най-непробуденият от всичките 7 женски архетипа – който идва с най-големия потенциал за растеж. По душа тя е идеалист, който тепърва трябва да се научи как да превръща мечтите си в реалност. Тя се движи в света интуитивно като пашкул, готов да разцъфти, което може да се случи особено когато се сблъска с тъмнината.

Архетипът на жената момиче е въплъщение на младостта и невинността: тя все още е силно свързана с вътрешното си дете, добро сърце и способна да вижда света с нови очи всеки ден.

Нейната невинност е невероятно симпатична за хората около нея и зад нейния понякога срамежлив външен се открие колоритен характер, пълен с нюанси. Ако сте архетипа Момиче, вашата игривост и креативност могат да озарят стаята – дори да не го осъзнавате.

Такива жени са силно чувствителни и емпатични и силно вярват в доброто у хората. Ако са били наранявани в миналото, могат да развият защитна стена, за да се предпазят от емоционална болка, но зад стената, основната вяра в доброто все още е там.

Ако вашата женска енергия съответства на архетипа на жената момиче, вероятно ще бъдете много оптимистични и доверчиви. Ще се движите интуитивно през живота и умеете да се радвате на малките чудеса в ежедневието, което ви придава специална сладост, която може абсолютно да разтопи сърцата.

Богинята Персефона е мотивирана винаги да поддържа хармония с хората около себе си и, понякога от страх да не обиди другите, винаги се опитва да постъпи правилно. Помагането на другите я кара да се чувства добре.

Този архетип е силно възприемчив и отворен към учението. Тъй като е донякъде ненаписана страница, жената от този архетип е страхотна в адаптирането. Тя притежава плодородна почва за личностно израстване, особено когато се намира пред предизвикателство.

Въпреки че жената момиче често все още не е намерила себе си, тя носи повече сила, отколкото осъзнава.


Сянка
Може да бъде твърде пасивна или наивна. Ако все още не е намерила собствената си сила, тя остава в ролята на жертва.

Светла страна
Тя има младежки възглед за живота, което я прави адаптивна, креативна, съпричастна, внимателна и отворена за учене.

2. Любовница

Богиня: Афродита, богинята на красотата

Архетипът на Любовницата притежава силна енергия, но е важно да сте наясно с някои от неговите потенциални негативни аспекти. Както при всички неща, има баланс между светлина и тъмнина.

Според юнгианската психология сянката се отнася до негативните или скрити аспекти на психиката. Работата в сянка включва изследване и приемане на тези части от себе си, за да постигнем по-голямо чувство за осъзнатост и себеприемане.

Един от най-дълбоките й страхове е да бъде сама, затова Любовницата се стреми да създаде дълготрайна връзка. Когато първоначалната тръпка от нова връзка изчезне, тя може да побърза да потърси нов стимул, вместо да остане упорита и да работи по проблемите.

Незрелият архетип на любовницата е склонен да бъде доста безразборен и позволява на похотта да контролира действията си, без да среща интимността, за която всъщност жадува – само мимолетен вкус от нея. Понякога тя може да се изгуби в другите или да стане прекалено угодна на хората в отчаян опит да създаде връзка.

Като човек, който получава огромно удовлетворение от връзката, Архетипът на любовницата се радва на чувството да бъде желан. Това обаче може да доведе до определено разчитане на външно валидиране, като например получаване на комплименти от романтични партньори.

За да изгради истинско чувство за собствено достойнство, Любовницата трябва да се научи да се чувства добре със себе си, без да се нуждае от одобрението на другите. Този женски архетип също може да се бори да прекарва време сам и да се опитва да удави страха си от изоставяне и отхвърляне в компания.

Като силно ориентиран към удоволствието архетип, Любовницата може понякога да проявява пристрастяващо поведение. В зависимост от индивида това може да варира от пристрастяване към секс през игри до злоупотреба с вещества – всичко, което обещава онази сладка тръпка от удоволствие.

За да може Любовницата да се примири с тъмната си страна, тя трябва да се съсредоточи върху изграждането на здравословно самочувствие, да преодолее нуждата от незабавно удовлетворение и да научи стойността на ангажираността.

Работата в сянка е свързана с опознаването на себе си на по-дълбоко ниво. Събрах списък с подкани, които могат да й бъдат полезни за размисъл или дневник:
- До каква степен самочувствието ми зависи от чуждото мнение?
- Какво харесвам в себе си, освен това, което другите ми казват?
- На какви взаимоотношения бях свидетел в детството си? Как ми се отразява това сега?
- Има ли удоволствие, на което се отдавам повече от това, което е здравословно?
- Страхът от обвързване кара ли ме да бягам от хубавите неща?
- Как изглежда грижата за себе си според мен?
- Как мога да бъда състрадателна към себе си в моите по-мрачни моменти?
- Как мога сама да си дам любовта, която желая от другите?

Сянка
Архетипът на любовницата може да се бори да контролира емоциите си, липсва му ангажираност и често се нуждае от външно одобрение.

Светла страна
Естествена дарба да живее в настоящето и да привлича. Знае как да създава собствената си реалност.

3. Кралица

Богиня: Хера, богинята на брака

Кралицата е лидер по природа. От 7-те женски архетипа, тя е най-лоялната и отдадена – дълготрайните връзки са много важни за нея. Тя е мотивирана и често е доста успешна в кариерата си, има специален талант да обединява хората. Кралицата не се интересува от това да играе на дребно, нито от хора, които предават нейната лоялност – тя знае стойността си и цени по-фините неща в живота.

Както може да се очаква от една кралица, този архетип е естествен лидер. Поемането на контрол идва естествено за нея и тя ръководи хората около себе си с увереност и изящество. Много жени, които въплъщават архетипа на кралицата, са влиятелни фигури.

Кралицата е постоянно заета с изграждането на своята империя – това може да е чрез поддържане на социалните й кръгове или развитие на кариерата й. Да контролира нещата и да наблюдава игралното поле й дава усещане за сила и смисъл.

Често оборудвана с много социална личност, тя има страхотна дарба за общуване и знае точно как да стигне до точните хора. И като приятел, и като партньор, тя е невероятно лоялна, след като сте спечелили нейното доверие.

Зрелият владетел е готов да поеме отговорност и да предприема действия. В комбинация с амбициозните си инстинкти, тя има голям потенциал за постигане на величие в живота.

Поставянето на цели и работата за постижения кара този архетип да процъфтява. Тя е напориста, знае точно какво иска и не се страхува да го преследва.

Кралиците също са склонни да се наслаждават на лукс и грижа за себе си повече от други женски архетипове. Тя със сигурност знае как да си прекарва добре и не се притеснява да инвестира в преживявания (или образование) за себе си.


Сянка
Когато се чувства несигурна или застрашена, кралицата може да прояви настъпателно, ревниво и контролиращо поведение.

Светла страна
Нейната увереност, съчетана с много лоялно сърце, я кара да блести. Тя е общителна, амбициозна и знае как да поеме отговорност.

4. Домакиня

Богиня: Деметра, богинята на реколтата

Независимо дали има деца или не, любящата домакиня е универсално разбираем архетипен образ. Тя се грижи дълбоко за хората около себе си и получава голямо удовлетворение от възможността да се грижи за другите. От всичките 7 женски архетипа, тя е най-сърцецентричният архетип. Под нейните ръце разцъфтяват хора и проекти. Нейната топлина и любяща енергия създават сигурно убежище от грижи и защита.

Тя представлява любовта и грижите, от които хората се нуждаят от първия ден. Нейният най-голям дар е да поддържа и подкрепя обкръжението си.

Тя живее и вдъхва женски авторитет и насърчава растежа, където и да отиде. Тя управлява царството на живота и смъртта. Има сърце на лъвица - ако заплашите това, което й е скъпо... тя няма да гледа безучастно. Тя защитава тези, които обича на всяка цена.

Способността на Архетипа Домакиня да обича е безкраен и носи благословия за тези под крилата й. Тя има много любов и с готовност я раздава на хората около нея.

Нейната емпатия, състрадание и грижа са това, което също я прави страхотен помощник. Архетипът на домакинята често е първият, който помага на нуждаещите се и винаги ще се увери, че всички са добре, преди да погледне себе си.

Чувството, че е оценена за нейната отдаденост, е това, което я кара да процъфтява. От друга страна, чувството, че нейните добронамерени усилия не са забелязани или желани, може да доведе до разочарование. Без някой или нещо, за което да се грижи, тя може да се почувства празна и безцелна.

Архетипната Домакиня притежава голяма щедрост, която достига до всички аспекти на живота – независимо дали дава подаръци, емоционална подкрепа или съвети и мъдрост. Ако има нещо, което може да даде, ще го направи.


Сянка
Архетипът на домакинята често поставя другите пред себе си – тя забравя да полива собствената си градина и се бори да постави граници.

Светла страна
Тя дълбоко разбира безусловната любов. Домакинята е грижовна, подкрепяща, отдадена и силно състрадателна.

5. Ловджийка

Богиня: Артемида, богинята на лова

В нея живее войнственият дух – Архетипът на Ловджийката се стреми към автономност и вътрешна сила. Известна още като „Дивата жена“, тя е най-независимият от 7-те женски архетипа. Тя знае как да издържи и да се оправя сама. Тъй като е дива, тя е дълбоко свързана с природата. Нейното присъствие вдъхновява другите да намерят сила и тя често служи като защитник на други, по-уязвими жени.

Ловджийката не обича да бъде поставяна в кутия – нейната най-висша заповед е свободата и тя ще направи всичко по силите си, за да се освободи от всички ограничения, които я спъват.

Тя не се интересува твърде много от мненията на другите хора, нито изисква тяхното утвърждаване. Ловецът е силно независим и знае как да се грижи за себе си, без да се налага или иска да разчита на другите.

Ако Ловджийката трябваше да се обобщи в един цитат, тези думи на Шарлот Бронте улавят настроението доста добре:
„Аз не съм птица; и никаква мрежа не ме впримчва: аз съм свободно човешко същество с независима воля.“
– Шарлот Бронте, Джейн Еър

Тя е напълно щастлива когато върви по своя път, което често я кара да изглежда нестандартна. Тайно, тя се радва да бъде малка бунтарка.

Като съвременен женски войн, Архетипът на Ловджийката е известен със смелостта си. Със своето силно и самоуверено присъствие тя често вдъхновява другите и дори може да влезе в ролята на защитник на по-уязвимите жени. Не е необичайно Дивата жена да се интересува много от правата на жените или други социални каузи.

Тя отстоява това, в което вярва. Когато има цел (тя има много такива), тя е съсредоточена върху наградата. Нейният характер е отдаден, мотивиран и състезателен.

Автентичното изразяване на себе си е много важно за Ловджийката. Нейният свободомислещ ум трябва да бъде изказан и нейният път да бъде следван.

Бидейки известна като дива жена, Ловджийката е склонна да бъде дълбоко свързана с природата. Това е мястото, където тя се чувства най-близо до себе си и пълна с жизнени сили.


Сянка
Архетипът на Ловджийката може да се бори да позволи уязвимостта и да влезе в контакт с емоционалната си страна.

Светла страна
Тя има самочувствието да се изправи срещу всяко предизвикателство. Ловджийката е свирепа, силно независима и смела.

6. Жена мъдрец

Богиня: Атина, богинята на мъдростта

Известен още като Мъдрата жена или Старицата, жената Мъдрец е движена от логика и стратегия. Вероятно се досещате – тя е най-рационалният от 7-те женски архетипа. Жената Мъдрец преследва пътя на самоусъвършенстването с дисциплина и не се страхува да се откаже от предишни версии на себе си, когато те вече не й служат. Нейната жажда за знания води до извор на мъдрост, който е оценен и търсен от нейното обкръжение.

Мъдрата жена е търсач на истината по душа. Тя е брилянтен мислител, водена от желанието да знае. Това включва както външния свят, така и нейното най-вътрешно аз.

Този архетип се характеризира с „главата над сърцето“. Такива жени не се увличат лесно от емоциите си – естествената им склонност е да дават приоритет на логиката и целенасоченото мислене в процеса на вземане на решения.

Истинската цел на жената Мъдрец е тясно свързана с това да помага на другите с нейното прозрение. Човек, който е прекалено фокусиран върху ума, може лесно да стане манипулативен или егоцентричен – противоотровата е даването.

Във времена на емоционален смут тя може да бъде силна опора за другите и да балансира със своята хладна оценка. Притежава много зрялост, известна още като „енергия на пораснал“: тя обича да планира напред, много е стабилна в живота си, взема интелигентни решения и излъчва спокойна увереност.

Тя може да изглежда като „мъдра отвъд годините“ – затова този архетип е толкова тясно свързан с образа на мъдър старец.

С рационалния си дух тя може да се чувства по-спокойна сред мъжете. Когато расте, жената Мъдрец често е „момичето на татко“ и по-късно има тенденция да има повече приятели мъже, отколкото жени.

Умее да поставя граници и да знае какво е правилно за нея – отвън може да бъде оценена като егоистка, но всъщност говори просто силното й чувство за самосъхранение. Тя не е жертва – нито на другите, нито на чувствата си – а действа със свобода на избор през целия си живот.

Мъдрата жена често притежава страхотна дисциплина и усърдно следва своя път към самоовладяване. Тя е талантлив стратег и бързо измисля обмислени решения за всяко препятствие по пътя си. Нейната ефективност и продуктивност могат да доведат до голям успех в живота.


Сянка
Архетипът може да бъде прекалено съсредоточен върху ума и да се бори да развие емпатия и да присъства в момента.

Светла страна
Знае и споделя своята истина. Тя е интелигентна, стратегическа и отдадена на вътрешния растеж.

7. Мистик

Богиня: Хестия, богинята на огнището

Мистикът е тиха душа, която обича самотата. От всичките 7 женски архетипа тя има най-духовната и спокойна личност – обича да изследва и да се докосва до вътрешния си свят. Преди всичко тя копнее да опознае дълбоко и да бъде в мир със себе си. Тя е търсач на хармония, често много интровертна и фокусирана върху вътрешния си свят. Като духовен търсач, тя създава дом в себе си. Нейният спокоен подход към живота може да помогне на другите да намерят баланс и да си поемат дълбоко въздух.

Жената Мистик знае как да създаде дом в себе си. Особено когато усети липса на баланс, тя посвещава енергията си за създаване на хармония в себе си и в заобикалящата я среда.

Вътрешният мир е основният й приоритет. Мистикът има високи нива на самосъзнание и се движи внимателно през живота. Като се има предвид това, тя може да бъде домошар и не би било изненада да я откриете да живее в малка вила в провинцията.

Нейната интуитивност й дава представа за действията на другите хора, но тя предпочита да остане на заден план. Въпреки че често може да бъде пренебрегвана, тя всъщност има много да допринесе за разговор, когато темата е на нейно ниво.

Мистичният архетип не обича да губи време в повърхностни разговори. Тя е идеалният човек за дълбок разговор. Особено се радва, когато научи нещо ново за себе си или помага на друг човек с духовното си прозрение.

Нейното спокойно, успокояващо присъствие може да помогне да заземи хората около нея и когато близките й са в беда, Мистикът е камък, за когото да се хванат.

Ритуалите могат да бъдат много важни за нея и тя намира вътрешен мир в прости, ежедневни действия. Докато прави това, тя няма нищо против да прекарва времето си сама – тя е най-добрата си приятелка. Понякога тя може да се чувства по-комфортно сред животни, отколкото сред хора.

Мистикът не е привързан към материалния свят или емоциите – нейният приоритет е намирането на смисъл в това, което прави, и воденето на пълноценен живот. Нейният път може да бъде доста уникален, тъй като тя е дълбоко в контакт с призива на душата си – тя преследва собствения си път с визия и страст.

Нейното спокойствие и топлина могат да я направят много магнетична, въпреки че тя самата може да не го осъзнава. Тя често излъчва аура на дълбока мъдрост и енергия на „старата душа“.


Сянка
Мистичният архетип рискува да се изолира твърде много от хората и се затруднява да създаде значими връзки.

Светла страна
Тя излъчва спокойствие и мир, което й придава аура на мистерия и душевност. Тя има високи нива на самосъзнание.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност