Защо връзките се разпадат и могат ли да бъдат възстановени?

#Искам я обратно

Любослав Любенов | Качено на 23.8.2022
жена напуска мъж
1085
Pexels / Unsplash
Когато консултирам някого за да му помогна да възстанови връзката си, трябва да разбера къде се крие проблематиката във взаимоотношенията им. С времето съм формулирал три основни причини във взаимоотношенията, които водят до раздяла. Ще обясня гледните си точки по всяка една от тях.

В интернет има много колеблива и невярна информация за възстановяване на връзки. Ще помоля тези, които искат да възстановят връзка да потърсят професионална помощ от мен или мой колега, сексолог.


1. Партньорите гледат в различни посоки

Това е характерно за дългосрочни връзки (+3 год.) , които в даден момент се изчерпват. В началото на връзката, партньорите може да са имали много допирни точки и да са резонирали един с друг. С течение на времето обаче, интересите им могат да се изменят и вече да няма какво да ги обединява.

Това е естествен процес, породен от константното израстване в живота ни, което понякога ни отдалечава от партньора (или него от нас) и прави връзката неизгодна и нефункционална. Можем да го наблюдаваме особено във връзките, възникнали през тийнейджърството, в които поради обясними причини е почти невъзможно да се стигне до брак. Просто в този динамичен период, младият индивид израства и се променя постоянно.

Връзки, които се изчерпват по този начин, се разпадат по съвсем естествен път. Такива са случаите при около 10% от хората, които консултирам.

2. Не си показват, че се обичат

Това е друг характерен проблем във връзките, който може да доведе до края им. Случва се, когато единия партньор влага много малко усилия във връзката и в даден момент другият започва да се чувства нежелан. Когато мъж е с жена, която не валидира мъжествеността му, е нормално той в даден момент да се разочарова и да си тръгне. По същия начин, ако мъжа не обръща внимание и не се интересува от партньорката си, тя в началото ще се бори за внимание, но ако това продължи твърде дълго, в даден момент ще се почувства нежелана и ще залитне към някой друг.

Този проблем може да възникне и при непреодоляна травма, като например травмата от отхвърляне, изоставяне или предателство.

Ако жената все още се ръководи от непреодолян вътрешен конфликт, каквато е травмата от изоставяне, то при най-малката проява на такова чувство у нея, нейната трявма ще надделява и ще я кара постоянно да иска одобрение от партньора си. Ако партньора й не успее да я накара да се чувства сигурна, защитена, и не я убеди, че ще бъде до нея, то тази жена може да се раздели с него, защото не се чувства обичана, макар това далеч да не е така.

Наскоро имах интересен случай, в който жена се опитваше да си върне приятеля. Той беше много несигурен в себе си и само търсеше повод да се чувства нежелан. Веднъж тя обърнала внимание на друг мъж (чисто приятелски) и партньора й моментално сметнал, че тя му е изневерила. Почувствал се предаден и сложил край на връзката. В случая той се опитва да избяга от чувството - да бъде предаден, и умът му намира решение чрез раздяла. В реалността обаче изневяра нито е имало, нито е имало опасност от такава. За жалост, колкото и да се опитвала партньорка му да го разубеди, той твърдо искал раздялата, макар да я обичал адски много. Това е ярък пример за човек, чиито действия се ръководят не от самия него, а от дълбока вътрешна травма, причинена от родител.

Да, в моята практика често срещам такива случаи, макар тази проблематика да се проявава сравнително рядко на фона на останалите (пак около 10% от случаите).

3. Липсва привличане

В 80% от случаите ми, основният проблем е свързан с липса на привличане от единия партньор към другия. Това е най-често срещаният проблем във връзките, но хубавото при него е, че може да бъде разрешен, макар понякога да не е никак лесно. В повечето случаи, липсващото привличане се поражда поради непълноценна динамика във взаимоотношенията, когато по някаква причина единия партньор започва да губи уважението на другия.

Така например ако жена започне да губи уважение към мъжа си, тя ще плавно ще започне да го умаловажава, докато внимателно наблюдава неговата реакция:
• Ако той не се защитава и се извинява за всичко - тя ще продължава да го умаловажава, и проблемът ще се влошава докато мъжа си отстои позицията (постави я на място) или тя тотално изгуби доверие в неговата мъжественост, и сама реши да сложи край.

Може да ви се струва рядкост, но такива ситуации се срещат в пъти по-често, отколкото предполагате. Мъж, които вместо да се защити и да я постави умаловажащата го партньорка на мястото й, реши да игнорира проблема в името на любовта, сам обрича връзката си на провал. В такъв момент ще бъде въпрос на време жената ще му се "качи" на главата, и тотално да изгуби доверие в мъжкото му ядро. Накрая той ще я опише като - студена, гадна и с умаловажително поведение. Мъжете в такъв момент казват:
"Толкова много правя за нея, а тя за мен нищо. Започнах да й купувам цветя и ми каза, че едвам стои в една стая с мен. В началото беше толкова мила и добра, сега не мога да я позная. Какво се случи?".

- Тя не се е променила, но чувствата й определено са. Просто виждаш тази нейна страна, която не изпитва уважение към теб.
Жената се превръща в "чудовище" когато мъжа й не може да се справи с нея. Ако този проблем не бъде разрешен навреме, връзката става неспасяема.

Наскоро имах няколко случаи, в които жена изневерява на мъжа си, и когато той разбира, тя му отвръща с :
- "Да, изневерих ти. Не знам защо си мислеше, че можеш да ме имаш толкова дълго".
или пък:
- "Онзи другия ме целуваше по-добре от теб."

Това са думи на жени, които са терминално разочаровани от партньорите си. Проблемът се задълбочава още повече с това, че мъжете прощават, вместо моментално да си тръгнат от връзките, но това е съвсем друг въпрос.

Такова грубо поведение е ясен индикатор, че говорим за жени, които не изпитват грам уважение към партньорите си и се наблюдава предимно ако мъжът е "под чехъл" или е емоционално зависим към партньорката си. Както виждаш, проблемът с изневеряващите жени, всъщност идваше от мъжете им. Разбира се, това не оневинява жените, в крайна сметка изневярата е грозно предателство.

Нужда от помощ?

Ако в момента се намираш в затихваща връзка с любимия, и желаеш да я поправиш - ще се радвам да помогна. Повече информация за услугите ми тук.

За автора:
Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

калкулатор за привлекателност

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

Сексуално привличане, книга

Сексуално Привличане

Изкуството да откраднеш сърцето ѝ завинаги

Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.
Идеалната книга за мъжете, желаещи да разберат жените.

Колко си привлекателен?

Вече можеш да изчислиш своята привлекателност

калкулатор за привлекателност